25 december van het jaar 1
25 december van het jaar 1 is niet de dag van de geboorte van Jezus. Volgens de Romeinse kalender, schattingen uit de Middeleeuwen en grondig onderzoek van de Bijbelse geschriften werd Jezus begin januari, vier jaar voor het begin van onze jaartelling geboren!
Einstein slecht in wiskunde?
Boodschap voor iedereen die rondvertelt dat Einstein slecht was in wiskunde, vooral om hun eigen wiskundige onkunde te rechtvaardigen: het klopt niet! Niet alleen had hij nooit een onvoldoende voor het vak, hij beheerste voor zijn vijftiende al differentiaal- en integraalrekening.
Wagner en het Nibelungenlied
De avontuurlijke Vikingen worden vaak afgebeeld met helmen waar twee lange hoorns aan vastzitten. Daar klopt echter niets van. Archeologische vondsten hebben het bestaan van deze helmen nooit bevestigd. Het misverstand is waarschijnlijk ontstaan door het werk van een Zweedse kunstenaar of door een opera van Wagner (Der Ring des Nibelungen uit 1876) waarin de krijgers uitgedost werden met een gehoornde helm.
De Spaanse griep
De Spaanse griep komt NIET uit Spanje. Omdat Spanje in 1918 erg zwaar werd getroffen door de ziekte werd aangenomen dat de oorsprong ook in dat land lag. Volgens nieuwe hypotheses stamt de ziekte echter uit de staat Kansas in de Verenigde Staten. De Spaanse griep heeft in 1918-1919 30 tot 100 miljoen dodelijke slachtoffers gemaakt.
De beurscrash van oktober 1929 leidde tot wanhoop en ontreddering. Toch is er nooit een beurshandelaar uit het raam van een wolkenkrabber gesprongen, zoals vaak wordt beweerd. In werkelijkheid zijn er slechts 2 gevallen van zelfmoord gerapporteerd en deze werden met behulp van revolvers begaan.
Premier Begin beweerde het
De Egyptische piramides zijn niet door Joodse slaven gebouwd. Recente archeologische vondsten hebben aangetoond dat het de Egyptenaren zelf waren die hun immense bouwwerken hebben neergezet. De mythe is ontstaan toen de vroegere Israëlische premier Menachem Begin dit tijdens een bezoek aan Egypte in 1977 beweerde.
Cleopatra was Grieks
De beroemde Cleopatra, koningin van Egypte (51 tot 30 v.Chr.) was Grieks! Haar familie maakte deel uit van een dynastie die uit Macedonië afkomstig was. Cleopatra was heel ontwikkeld en sprak verschillende talen. Latijn leerde ze toen ze een relatie had met de minstens zo beroemde Julius Caesar.
Onthoofdingen
De beroemde guillotine die tijdens de Franse revolutie zoveel werd gebruikt is niet door dokter Joseph Ignace Guillotin uitgevonden, maar door Antoine Louis. Dokter Guillotin propageerde het gebruik van het apparaat als een meer humane manier om te onthoofden. Hij was eigenlijk niet blij dat zijn naam met een dergelijke machine werd verbonden, maar hij hield zijn hoofd koel.
De rode telefoon
De beroemde rode telefoon die het bureau van de Amerikaanse president in Washington met de leider van de Sovjet-Unie in Moskou verbond, heeft nooit echt bestaan. Na de Cubacrisis in 1963 werd inderdaad een directe communicatieverbinding geïnstalleerd maar het ging om een telexverbinding, zonder kleur!
Geen overgewicht voor Boeddha
Boeddha, de stichter van het boeddhisme, was geen dikzak, zoals hij meestal wordt afgebeeld. De beeldjes van een dikke lachende Boeddha zijn eigenlijk afbeeldingen van een boeddhistische monnik.
De Kerstman is niet made by Coca-Cola
De in het rood geklede Kerstman zoals we die nu kennen is niet door Coca-Cola bedacht. Het frisdrankconcern heeft met haar reclames uit de jaren 30 wel meegeholpen om het beeld van de Kerstman populair te maken. Andere bedrijven (waaronder Colgate en Michelin) gebruikten de afbeelding van Sint-Nicolaas echter al lang voor Coca-Cola.
De grote Napoleon
Hou op de kleine Napoleon te spelen, zeggen ze in Frankrijk tegen kinderen die stoer lopen te doen. In feite was Napoleon Bonaparte (1769-1821) helemaal niet klein. Hij was rond de 1.70 m en daarmee was hij voor zijn tijd iets groter dan gemiddeld.
Gemarteld en opgehangen maar niet verbrand!
De mensen die tijdens de heksenprocessen van Salem van hekserij werden beschuldigd eindigden niet op de brandstapel, zoals vaak werd gezegd. Tientallen personen zijn gemarteld en opgehangen, dat wel. De mythe dat je door het vuur gezuiverd wordt ligt ten grondslag aan deze legende.
De kuisheidsgordel
De kuisheidsgordel is niet uitgevonden door ridders die in de Middeleeuwen op kruistocht gingen. Uit schriftelijke bronnen blijkt dat deze gordels pas in de vijftiende eeuw zijn ontstaan. Vrouwen deden ze om als bescherming tegen verkrachting! Achterdochtige echtgenoten maakten er vervolgens gebruik van om te voorkomen dat hun vrouw tijdens hun afwezigheid seksuele betrekkingen had (of masturbeerde).
http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/opmerkelijk/14-historische-misverstanden/ar-AAo1oQx?li=AAazPsO&ocid
கருத்துகள் இல்லை:
கருத்துரையிடுக